neljapäev, 29. juuni 2017

Teenäitaja turvalisse sadamasse

Põhjus tänuks

"Oh võtkem Jumalat / suust, südamest nüüd kiita, / kes suuri asju teeb, / ja Temale au anda," kõlas Väägvere pasunakoori saatel kokkutulnute ühislaul. Põhjust tänuks on tõesti, sest täna, 29. juunil, Tartu linna päeval, mis on linna kaitsepühakute apostlite Peetruse ja Pauluse mälestuspäev, avati ajaloolise Tartu Maarja kiriku värskelt renoveeritud peatrepp. Koguduse õpetaja Joona Toivanen ütles, et seda päeva on Maarja kogududus oodanud juba kaua. Tänase sündmusega ei avatud ju üksnes treppi, vaid see sündmus tähistab ühtlasi kiriku taastamise algust. Õp. Toivanen tõdes, et kuigi koguduse jaoks pole hoone kui selline Jumala teenimiseks vajalik, on hoone siiski koguduse ja ka Tartu Linna jaoks visiitkaart. Vaimulikus mõttes on see aga kui sümbol, kaugele paistev märk, justkui majakas, mis näitab hingele turvalist teed sadamasse, Jumala juurde.

Jumala auks taastatav hoone

Kogudus seisab ühe verstaposti juures. Siia jõudmiseks on käidud juba pikk tee ja möödunud aastatel on paljud inimested oma aega ja ideid sellesse ettevõtmisse pannud. Suur tänu kõigile, kes kiriku taastamist on praeguseks toetanud kas eestpalvetes, rahaliselt või muul viisil. Veel on pikk tee ees. Kiriku taastamise avaüritusel sõna saanud koguduse õpetaja Joona Toivanen, Tartu praostkonna praost Ants Tooming, Tartu linnapea ja Tartu Maarja Kiriku Sihtasutuse nõukogu esimees Urmas Klaas ning Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse liige Margus Arak vaatasid tulevikku lootusrikkalt ja usuga, et koos jõuame me eesmärkideni. Mitu korda käis sõnavõttudes läbi idee, et üheskoos tehes saab taas väärika ilme kirikuhoone, mis ei ole oluline mitte vaid Maarja koguduse loos, vaid laiemalt Eesti kultuuriloos.
Koguduse soov ja eesmärk on, et Maarja kiriku hoone saaks taastatud Jumala auks. "Aga Jumala au ja rõõm pole maine, vaid on selles, et võimalikult paljud astuvad siit uksest sisse ja kogevad Jumala rahu, lohutust, armu ja halastust," tuletas õp. Toivanen meelde. "Kristuse Kirik on seal, kus oleme meie, kristlased. Kristuse kirik on seal, kus inimene tunneb, et on kodus ja on armastatud Jumala poolt."
Maarja kiriku taastamise avaüritusel esinesid Maarja koguduse ansambel Soli Deo Gloria ja Väägvere Pasunakoor, mis esines ka esimesel laulupeol, mille sünniloos oli tollasel Maarja koguduse vaimulikul Adalbert Hugo Willigerodel (1818–1893) oluline roll mängida. Peale avamisüritust oli huvilistel võimalik tutvuda ehitusprojektiga ja vaadata värskelt valminud kampaaniavideoid, kus Maarja kiriku tähtsusest räägivad eri nurkade alt kiriku taastamisega ideeliselt seotud isikud.


Fotod: Silvia Leiaru







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar