kolmapäev, 9. august 2017

Variatsioonid orelile II

Laulge talle uus laul, helistage pillikeeli rõõmuhõisetega! (Ps:33:3)
Tartu kogudused teadsid, et Jumalale kõlbab vaid parim, mistõttu telliti linna kirikutesse suure lugupidamisega valmistatud meistritöid.
Tartu vanim kirik on Jaani kirik, mis ehitati 13. sajandil. 1892. aastal ehitati sinna Hugo Lepnurme andmetel 4 manuaali ja 52 registriga Saueri orel.
Ka Tartu Maarja kiriku esimene hoone ehitati 13. sajandil. 1842. aastal aastal pühitseti Maarja kogudusele uus kirikuhoone. 1852. aastal valmis Maarja kirikusse orel Tartu orelimeistrilt Kesslerilt. Helika Gustavson- Rätsepa andmetel jäi orel kogudusele väikeseks või polnud see enam kõige moodsamas stiilis ehitatud ja nii telliti 1890. aastal kirikusse uus orel Saksa oreliehitajalt Wilhelm Sauerilt.
Maarja kogudusest välja kasvanud Tartu Peetri kogudus tellis 23 registriga kontsertoreli Tartu orelimeistrilt Müllverstedtilt. See orel on hästi korrastatud Olev Kentsi orelitöökoja poolt ja teenib kogudust ja tartlasi tänase päevani.
Maarja kogudusest eraldunud Tartu Pauluse kirik pühitseti sisse 1917. Ka seal asus väike kontsertorel, mis hävis 1944. aastal. Täna on Pauluse kirikus 56 registriga ja 3 manuaaliga uus kontsertorel, mille ehitas saksa oreliehitajatelt Paschen Kiel Orgelbau GmbH.

Anneli Klaus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar